Wednesday, 16 May 2012

ŠTA JE DOBRO ZA BEBU DOBRO JE I ZA MAMU


Marame za nošenje beba su fantastična stvar. Lakše je izaći u šetnju, skoknuti do radnje ili obaviti veliku kupovinu, jer su ruke uvek slobodne. Neki čak i kuvaju ručak i sređuju po stanu sa bebom u marami. Ja sam sa Hannom probala sling i mei tai maramu. Sling smo koristili u početku i priznajem tata je više nosao u njoj, ja se nisam najbolje snašla. Uvek smo podešavali dužinu pošto je tata krupniji pa nisam uspela da podesim lepo. Kasnije mi se nije svidelo što je sva težina na jedno rame, pa smo prešli na mei tai koji mi se pokazao kao odličan. Na ovoj marami težina se ravnomerno raspoređuje na leđa, ramena i kukove, a beba u njoj može da se nosi i na boku i leđima, a ne samo napred. Neki kažu da nije praktična, jer beba ne gleda napred, međutim na položaju na leđima ili sa boka beba ima sasvim lep vidokrug, a i u položaju napred može da gleda sa strane. Sling maramu smo dobili, a mei tai sam malo istraživala po internetu i na kraju napravila svoj model. Šijem ih i za prodaju, VIDI:
http://www.facebook.com/groups/velo.decijaoprema/
http://www.kupindo.com/Clan/popmaya/SpisakPredmeta
I tata i mama uživaju u nošenju Hanne, a pogotovu ona. Često i zaspe dok smo u šetnji.
Evo nekoliko zanimljivih podataka što sam našla vezano za nošenje beba koje preporučujem svim mamama da pročitaju. Deo teksta preuzet sa: http://www.dodoty.com/zasto-nositi-bebu.html
Činjenice i istraživanja:
 • Nošena deca su sretnija i manje plaču - 1986. godine, tim pedijatara u Montrealu objavio je rezultate istraživanja 99 parova majki i beba. Prva grupa roditelja dobila je nosiljke sa zadatkom da svakodnevno nose svoje bebe bar tri sata više nego inače. Majke su nosale bebe tokom dana bez obzira na njihovo stanje, dakle ne samo kao odgovor na njihov plač i nemir. Naspram ove grupe postojala je kontrolna grupa u kojoj majke nisu dobile nikakva specijalna uputstva vezane za nošenje beba. Nakon 6 nedelja, rezultati su bili sljedeći: bebe koje su dodatno nošene, plakale su i bile uznemirene za 43 % manje nego bebe iz kontrolne grupe. Antropolozi koji putuju svetom istražujući običaje o negovanju beba u drugim kulturama, složili su se da, u kulturama u kojima je nošenje dece uobičajeno, deca manje plaču. U zapadnim kulturama, trajanje bebinog plača meri se satima, a u drugim kulturama meri se minutama. Nametnuto nam je verovanje da je normalno da bebe često i puno plaču, dok u drugim kulturama to nije normama prihvaćeno. 
 • Nošenje ublažava grčeve kod beba - uspravan položaj i stalno kretanje lagano masira bebin trbušćić te poboljšava probavu i umanjuje grčeve kod novorođenčeta. 
 • Nošenje je dobro za bebinu probavu - Bebi koja ne oseća ili ne vidi osobu koja se brine za nju kroz centralni nervni sistem cirkuliše više hormona stresa, sto uzrokuje plač. Stres iritira nezreli probavni sustav uzrokujući bljuckanje, grčeve i povećava pelenski osip. Dodir i pažnja imaju pozitivan utjecaj na probavni sustav. Stoga je dobro bebu nositi i dati joj do znanja da je u rukama osobe koja se za nju brine fizički i emocionalno. 
 • Poboljšava tonus mišića i motoriku - Beba se rađa u stanju fiziološke savijenosti. Ona je doslovce savijena u lopticu i uopšte se ne oseća ugodno ako je pokušate ispraviti. Pokret stimuliše bebinu sposobnost da se iz ove loptice ispravi. Sam čin nošenja bebe pomaže joj da se izvuče iz tog položaja. Bebe nošene kroz duže periode sklonija su razvoju dobre muskulature vrata i tela. 
 • Nošenje je dobro za kukove – Pravilno nošenje u mei tai nosiljkama podstiče razvoj dubljih zglobnih čašica kuka. 
 • Nošenje pozitivno utječe na psihički razvoj djeteta - Dr. Huzniker je u studiji iz 1986.god. ispitivao efekte na deci koja su nošena 3 ili više sati dnevno te je dokazao da tako nošena deca provode mnogo više vremena u stanju tihe budnosti svijesti-stanja u kojem intenzivno uče. To je oblik ponašanja u kojem je novorođenče najzadovoljnije i najsposobnije za interakciju s okolinom. Može se nazvati optimalnim oblikom učenja za bebu. Naučnici izveštavaju kako nošene bebe pokazuju povećanu vidnu i slušnu budnost. Uočite kako majka i beba namjeste lica da bi postigli vizualno optimalnu interakcijsku ravninu. Ljudsko lice je, osobito u ovom položaju, jak stimulator za međusobno povezivanje. U položaju kengura, beba ima pogled na okolinu u krugu od 180 stupnjeva i u mogućnosti je imati pregled nad svojim svijetom. Ona uči birati, odabirajući pritom ono što želi gledati, a isključujući ono što ne želi. Ova mogućnost biranja podstiče učenje. Nošena beba puno nauči u rukama zaposlenog negovatelja. Beba koja se nosi kroz duži period tokom dana ili je u mirnom budnom stanju ili u laganom ili dubokom snu, vrlo rijetko je rastresena. Dok je nošeno, detetova se osjetila maksimalno stimuliraju, u mogućnosti je vidjeti svijet iz vaše perspektive, što je potpuno drugačije od monotonosti koju vidi iz krevetića ili kolica 
 • Emocionalni razvoj - Nošena deca puno brže razviju osjećaj sigurnosti i povjerenja u roditelja (nosača). Budući da je takav osjećaj razvijen puno ranije nego kod ostale djece, poverenje u najbliže, u roditelje, jednostavno se i lako pretvara u samopouzdanje i svesnost o vlastitim mogućnostima. Dokazano je da nošena djeca ranije stječu samopouzdanje i manje su ovisna u odnosu na djecu koja nisu nošena. 
 • Nošene bebe više uče - Iskustva iz okoline stimuliraju živce u grananju i povezivanju s ostalim živcima, što pomaže rastu i razvoju mozga. Razvijajućem mozgu novorođenčeta nošenje pomaže u pravilnom povezivanju. Budući da je beba intimno uključena u majčin i očev svet, ona je izložena i učestvuje u okolnim stimulacijama koje majka izabere, a zaštićena je od onih stimulacija koje napadaju ili opterećuju njezin razvijajući živčani sistem. Beba toliko blisko učestvuje u onome što majka radi da njezin razvijajući mozak pohranjuje bezbroj iskustava koje nazivamo obrascima ponašanja. Na ova iskustva možemo gledati kao na tisuće malih kratkotrajnih filmova pohranjenih u bebinoj neurološkoj knjižnici, a koje će ona ponovo gledati kad bude izložena sličnoj situaciji. To će je podsjećati na stvaranje originalnog ”filma”. Beba koja se nosi dok roditelj, npr. pere suđe, miriše, vidi i duboko doživljava svijet odraslih. Beba je više izložena i uključena u ono što se oko nje događa. U rukama zaposlene osobe, ona puno uči. 
 • Nošenje podstiče razvoj govora – nošene bebe okružene su raznim zvučnim i vizualim osećajima pa se i same osećaju uključene u razgovore. Bebe uče da slušaju i da polako "uskaču" u razgovore odraslih baš kao da su deo njih. Normalni zvukovi okoline, kao što su zvukovi svakodnevnih aktivnosti, mogu biti korisni za učenje, a mogu i uznemiriti novorođenče. Ako je beba sama, zvukovi mogu biti zastrašujući. Ako je beba nošena, ti isti zvukovi biće korisni za učenje. Kad je beba izložena nepoznatim zvukovima i iskustvima, majka filtrira spoznaje koje smatra neprikladnima za bebu, a daje znak da je sve u redu za one koje su dobre. 
 • Nošena deca lepše spavaju 
 • Poboljšava povezanost između roditelja i deteta - Beba vidi ono što vide majka ili otac, čuje ono što oni čuju i, na neki način, osjeća ono što oni osjećaju. Nošene bebe bolje opažaju roditeljska lica, ritmove hodanja i mirise. Beba bolje opaža i uči od suptilnih izraza lica, govora tijela, promena tonova glasa, načina disanja i emocija negovatelja. Roditelj će se puno češće obraćati bebi jer je ona stalno pred njim. Blizina povećava interakciju, a beba stalno može učiti što znači biti ljudsko biće. Nošene bebe blisko su povezane sa svetom roditelja jer stalno učestvuju u onome što rade majka ili otac. 
 • Nošenje je dobro za dojenje - Marame i slingovi omogučuju dojenje na zahtev, jer je beba direktno uz mamu. Dojenje je diskretno, uvijek dostupno, bez obzira na mjesto i vrijeme. 
 • Nošenje u nosiljci daje vam extra ruke - Sigurno ste kao roditelj iskusili trenutke kada ste istovremeno željeli da je vaša beba zbrinuta i zadovoljna, nošena i sretna, a i da obavite neke poslove po kući ili van nje. No to nije bilo moguće uskladiti. Ali uz nosiljke i to je moguće. Roditelj može istovremeno brinuti o bebi i o starijoj deci. 
 • Nošenjem se smanjuje stres kod majke - Bebin plač uzrokuje stres mnogim majkama, a pošto nošenje umanjuje plakanje beba onda je i stres kod majki umanjen. 

ZAŠTO NOSITI BEBU U MARAMI / SLING MARAMI / MEI TAI NOSILJCI, A NE U KLASIČNOM KENGURU?


Bolje za bebina ledja, noge i kukove
Bebina kičma smeštena je u neispravnom položaju u mnogim današnjim popularnim nosiljkama tzv. kengurima. Te nosiljke imaju uzak deo među nogicama i to prouzrokuje da noge vise i stvaraju preveliko opterećenje na bebinu kičmu, uzrokujući stanje nazvano spondilolisteza i ometa razvoj krivulja kičme. Isto tako stvara se i veliki pritisak na međunožje.
U Mei Tai nosiljkama bebina kičma je u zdravstveno ispravnom položaju jer nosiljke omogućuju pravilan položaj kukova i nogica. Noge ne vise i nema opterećenja kičme. Nosiljka zapravo oponaša vaše ruke tj. pridržavaju bebu kao da je nosite na rukama. Istraživanja su pokazala da se pravilnim nošenjem djeteta u marami, u tzv. položaju „žabice“, podstiče razvoj dubljih zglobnih čašica kuka.
Bolje za ledja roditelja
Sa konvencionalnim nosiljkama za djecu (nošenje spreda i otraga) težina se nosi na ramenima roditelja. Ovo stvara naprezanje vrata, ramena i donjeg dijela ledja. Sa slingom/ maramom/ mei tai nosiljkama stvar je drugačija jer je težina ravnomjerno raspoređena preko ramena, leđa i kukova. Kada se dete nosi na boku, roditelj ne mora izbacivati bok prema vani da bi se dete držalo u uspravnom položaju.             

No comments:

Post a Comment