Monday 14 May 2012

Neki raniji projekti

Hannine omiljene igračke


Nije sve dobro što je markirano i skupo. Deca ne znaju koliko to košta.
Hannine prve igračke koje su joj privukle pažnju (tj. predmeti koji postaju njene igračke) bili su kesa naduvana kao balon sa čvorom na kraju i plastična flašica sa malo riže u njoj da bi zveckala.

Umela je minute da se igra  sa njima. Kesa šuška, a flašica zveči, a obe zanimljivih oblika. Deci je ceo svet igračka i šta god im daš u ruke igrće se (sa nečim duže, a nečim kraće). Zato i veoma često čujem od svojih prijateljica da se deca igraju sa svime, a najmanje sa igračkama. Vremenom deca prate nas pa i ona žele da se igraju sa našim igračkama, pa tu dolazi do konflikta: "Makaze nisu igračka. . .", "Hanna NEE, kablove od računara", "NEE, nož, telefon, pec. . .", "Vrati daljinski.". . .
Napravila sam joj nekoliko igračaka u početku kad još nije imala (ja se zabrinula da dete nema sa čime da se igra). Ja i suprig joj nismo kupovali igračke sem jedne slikovnice i glodalica, a  stan nam je ipak prepun njima. Valjda je to neizbežan deo roditeljstva...




Hannina knjiga napravljena je od odpadaka materijala preostalih od ranijih krojenja. Unutra je ušiven celofan da bi šuškala. U početku nije bila oduševljena, ali kako postaje starija sve joj je draža.








Kravica se zove BOCKO, jer je na mađarskom tele boci, pa tako osta Bocko. Takođe je pravljen od odpadaka. Bockovo mesto je u krevetiću i svako veče spavaju zajedno.









Slikovnica sa životinjama je kombinacija papira, kartona i tekstila. Na internetu sam izabrala nekoliko slika za koje znam da će se dopasti Hanni (uglavnom sove i likovi životinja iz pesmice koju gledamo na youtube), odštampala ih i od njih napravila slikovnicu.



Pre nego što beba stigne obavezno se zid okreči u nežne boje i u visini krevetića izvuče dečija traka sa winnie the pooh dezenom, a one uglavnom dele zid na dve boje. Hanna to nema. Na orman pored krevetića smo nalepili drvo sa sovama. Vremenom smo morali da podignemo slike, jer im je Hanna polako dorasla i počela da ih čupa (nekad je tu bila još jedna sova, gusenica i bubice u travi. . .). Na zid pored kreveca zalepila sam joj reklamnu slikovnicu koju nam je poslao Pampers.

















Držač za kese prvenstveno nije bio namenjen za Hannu, ali pošto  je ispao tako simpatičan nemogu da joj ne dam da se igra  sa njim.




Za ovaj projekat vam je potrebna plastična flaša od 6l, nešto odpadaka materijala i jedna doza mašte.
Ovako su nam najlon kese uvek pri ruci i na jednom mestu. Naravno trudimo se da kad idemo u kupovinu ponesemo platnenu torbu ili najlon kesu koju već imamo da ne dovlačimo nove.

No comments:

Post a Comment