Wednesday 9 May 2012

Kako biti ekološki roditelj

Roditelji su jedni od, pa ne najvećih, ali pri vrhu zagađivača.
KAKO? Evo ovako. . .
Moderne mame današnjice nemaju vremena za sve pa pribegavaju jednokratnim stvarima koje upravo i jesu problem cele priče.
Mekane super (ekstra super, sa pojačanim dejstvom) upijajuće pelene - jednokratne; vlažne maramice - jednokratne; podložci za presvlačenje beba - jednokratni. . . Čitava industrija plastike, papira i hemikalija da mame ne moraju da misle, da uštede vreme, a sve to radi komfornog i modernog života.
Savršene za bebu, mekane, mirisne, a odlične za mame - praktične i jednostavne za upotrebu. Međutim ovi proizvodi nisu savršeni ni za bebe (neki su kancerogeni, visoko toksični ili izazivaju genetske promene. . .), a nisu dobri ni za mame koje misle ekološki.
Evo nekoliko saveta kako biti ekološki roditelj:
  • Umesto jednokratnih pelenica koristite platnene pelenice koje se peru i tako uštedite novac i sačuvajte zdravlje deteta, a pri tom budite sigurni da vaš udeo u očuvanju životne sredine nije beznačajan (o tome ću kasnije). Platnene pelene su danas dostupne u modernim dizajnima. Njihov izgled i praktičnost su u rangu sa jednokratnim pelenama jedino što su ove perive, ekonomičnije, zdravije i ekološke. Ja sam svojoj ćerkici sašila paketić od 12 komada i veoma sam zadovoljna sa njima. Pravim ih i za prodaju, VIDI:  http://www.facebook.com/groups/velo.decijaoprema/

  • Umesto vlažnih maramica koristite mekanu krpicu pokvašenu vodom ili istuširajte dete posle kakanjca. Priznajem ovo je praktično samo kad ste kod kuće. Mi takođe kupujemo vlažne maramice, ali ih koristim jako retko isključivo kad nismo kod kuće. Ipak i ovakvom racionalnom upotrbom poboljšali ste budžet i smanjili izloženost bebine kože nepotrebnim mirišljavim hemikalijama.
  • Koristite višekratne podmetače (jedna strana vodootporna a druga pamučna) za presvlačenje beba umesto jednokratnih.
  • Koristite platnene višekratne uloške za grudi dok dojite, a ne jednokratne. Platnene su nežnije, perive i jednako praktične.
  • Smanjite količinu praška pri pranju veša. U školici za trudnice su nas savetovale da stavljamo u mašinu za veš sa bebinim stvarima samo 50 ml praška, čega se i dan danas pridržavam i začuđujuće ali sve je jednako čisto kao i sa tri puta većom dozom, tako da sam smanjila količinu praška i za ostali veš. Naravno kad je uflekano mora Vanish.
Ukoliko se setim još nečeg pametnog dodaću kasnije, a možete i vi dodati u komentarima. . .

No comments:

Post a Comment