Tuesday 3 July 2012

Vozi mama, ja sam spremna (Critical Mass #3)



Prve dve vožnje na žalost nismo bili, ali smo se za treću pripremili. Hanna je uživala u vožnji mada se na kraju već pomalo bunila jer joj je bilo vreme za klopu i protestvovala je pri svakom zaustavljanju kod semafora. Poneli smo od kuće trubu da svira usput, a ona je još dodatno od nekog dobila i zvečku, tako da je bila najmlađa i najbučnija učesnica.

Novosadska Kritična masa (Novi Sad Critical Mass) je mesečna manifestacija lokalnog karaktera koja promoviše vožnju biciklom kao zabavan i zdrav način prevoza. Vožnja "CRITICAL MASS" se događa u preko 300 gradova širom planete.
Društveni pokret "Kritična masa" nastao je spontano 1992. godine u San Francisku, kada je nekoliko vozača rešilo da organizuje mesečne vožnje biciklima po gradu. Pozive su napravili na kucaćoj mašini i rasturili ih po gradu, pa je prva vožnja krenula 25 septembra 1992. godine. Prva "Critical Mass" (skraćeno CM) se i nije zvala tako, već "Commute Clot" (Putujući čep) - međutim, nedugo posle prve vožnje Džordž Blis, učesnik filma o biciklizmu Return of the Scorcher (koji možete videti ovde:http://www.youtube.com/watch?v=gF-ddhcnT-s) je u filmu komentarisao kako u Kini, na mestima gde saobraćajnice nemaju semafore, ljudi stanu do momenta dok se ne oformi određena "kritična masa", a zatim krenu. Odatle je i preuzet spontano naziv Kritična masa.
Kritična masa nije heterogen i uniforman pokret uprkos tome što se globalno proširio u proteklih 20 godina, koncepti se razlikuju. Postoje Kritične mase koje se održavaju par puta godišnje (najčešće dva puta), kao i one koje se održavaju svakog meseca. Manja ili veća koordiniranost, različito ponašanje u saobraćaju (od zakrčivanja do poštovanja saobraćajnih znaka), tematske ili slobodne vožnje... Svaka Kritična masa je jedinstvena i priča za sebe. Svetski rekord u broju biciklista drži Kritična masa Budimpešta, kada je 2008. prema nekim procenama bilo prisutno oko 80.000 biciklista!
Ono što je ipak zajedničko za sve Kritične mase je promocija bicikla kao imidža, zabave, sredstva komunikacije, prevoza i zdravog života.
Kritična masa je neprofitan, apolitičan pokret koji podržavaju razne organizacije na različite načine, ali koji ne pripada nijednoj organizaciji ili pojedincu već građanima i biciklistima na najdirektniji mogući način. Učestvovanjem u Kritičnoj masi promovišete i podržavate bicikl kao životni stil i sve pozitivne vrednosti koje vožnja bicikla podrazumeva.
Novosadska Kritična masa
Novosadska Kritična masa je zamišljena kao mesečni događaj - svakog poslednjeg petka u mesecu u pet ("poslednji petak u pet") u Limanskom parku počinje vožnja. Vožnju su slobodne da podrže sve organizacije i građani, da predlažu rute, ideje, da učestvuju u organizovanju na različite načine i slično. Novosadska Kritična masa nije zamišljena kao izvor konflikta sa ostalim učesnicima u saobraćaju, već kao podsticaj svima da se opredele za bicikl i kao poziv na druženje upućen svima. 

(tekst preuzet sa fb grupe Novosadska Kritična masa (Novi Sad Critical Mass)  http://www.facebook.com/groups/288154527936711/members/ )

A evo i par sličica kako smo se proveli:










 Za ovu priliku sam napravila i par trakica za noge i torbice za biciklo koje mogu lepše da se vide na fb: http://www.facebook.com/media/set/?set=oa.109010545898965&type=1 



No comments:

Post a Comment