Wednesday 13 June 2012

BABY STAR PLATNENE PELENICE


Ovo je paket od 10 pelenica koji sam upravo napravila za jednog dečaka, pa su i dezeni više muški. Ovo je veći paket koji ide od uzrasta od godinu dana pa do kraja nošenja pelenica.

OSOBINE: 

  • ZDRAVSTVENO ISPRAVNE – za razliku od jednokratnih koje su rađene od papira i plastike i gomile razno-raznih hemikalija (našla sam podatke po netu da su neke od ovih hemikalija kancerogene i izazivaju hormonske promene), platnene pelene su rađene od pamučnih materijala koje su prijatne i bezbedne za bebce. 
Pelenski osip je česta pojava kod beba koje koriste jednokratne pelenice iz razloga što roditelji često ostave duže bebe u ovim pelenicama misleći da im je guza suva. Koliko god pelenice dobro upijale tečnost ipak iritantne supstance iz urina ostaju na površini pelenica što izaziva ojed kod beba. Platnene i tetra pelene se češće menjaju pa je ojed kod platnenih pelenaša ujedno i mnogo manji. 
  • EKONOMIČNE - Platnene pelene su ekonomične što je još jedan dobar razlog da se roditelji odluče za njenu upotrebu. Samim tim što su perive dovoljno vam je oko dvadesetak komada platnenih pelenica do kraja nošenja pelena. Jednokratnih je potrebno mnogo više. Evo i proste računice: dete u proseku nosi jednokratne pelene oko 2.5 godine što je ukupno 912 dana, a dnevno potroši u proseku 6 pelenica to je ukupno 5472 pelenice. Kada na ovu računicu dodamo i cene pelenica dobićemo da smo uštedeli najmanje četri puta korišćenjem platnenih pelenica. 
  • Još jedan bitan faktor je i UTICAJ NA ŽIVOTNU SREDINU. Jednokratnim pelenicama je potrebno oko 500 godina da se razlože u prirodi, ako na to dodamo i plastične kese u koje ih svaka mama brižno upakuje neke i u nekoliko kesa da ne smrde dok ne stignu do kontenera, dobijamo zagađivača koji ne samo da zauzima ogroman prostor, zamislite 5472 pelenice od samo jednog detera, već postaje i veoma opasan zagađivač, jer prilikom razlaganja u sredinu ispušta razne mešavine hemikalija, a takođe sam sadržaj pelenica, mokraća i stolica, često sadrže žive stanice bolesti iz vakcina koje bebci dobijaju. 
Kod nas na žalošt ne postoje ovakvi podaci, ali prema podacima iz sveta jednokratne pelenice zauzimaju treće mesto po količini otpada na deponijama. Ovo je stoga dovoljan razlog da se zapitate da li vaš izbor vrste pelenica koje koristite zaista ima uticaja na životnu sredinu.
  • Platnene pelene su bolje i od tetra pelenica jer njih nije potrebno izkuvavati niti peglati, a što je najbitnije praktične su. Lako se stavljaju poput jednokratnih. Zapravo platnene pelenice imaju sve dobre osobine jednokratnih i tetra pelena. Praktične su kao jednokratne, a zdrave, ekološke i ekonomične poput tetra pelenica. 
  • LEPE SU - sa dečijim dezenima.
  • Rađene su od pamučnih materijala - flanela i frotira; i polu nepropusnog sloja - ova tkanina omogućava koži beba da diše, jer propušta vazduh, a tečnost propušta posle dva - tri sata. Predlaže se da se platnene pelenice svakako menjaju svaka dva sata.
  • Pelenice imaju gumiranu ivicu da lepo prianjaju uz nogu i guzu beba i takodje imaju i gumiranu unutrašnjost pelenice kako bi se pojačala zaštita od curenja sadržaja pelenica.
  • Ove pelenice se zakopčavaju uz pomoć čičak trake i svaka pelenica ima dve pozicije za podešavanje veličine. Pelenice imaju posebnu  džep zaštitu čičak trake prilikom pranja da se ne bi lepile pelenice.
  • Uz svaku pelenicu ima dva uloška koja se ubacuju unutar džepa. Sistem džepa je jako praktičan jer je na taj način uložak savršeno fiksiran i takođe je lako regulisati količinu uložaka. Za male bebe je praktično dva uloška tokom perioda nošenja širokog povoja, dok je kasnije dovoljan jedan. Ovaj model se veoma brzo suši iz razloga što se uložci i sama pelenica suše odvojeno što znatno smanjuje vreme sušenja. Ukoliko se nađete u situaciji da niste oprali /osušili uložak na vreme uvek možete da ubacite u džep i običnu tetra pelenicu,

  • Podloga za presvlačenje se dobija na poklon kada se naruči 10 ili više komada pelenica.

No comments:

Post a Comment