Tuesday 28 October 2014

Moderne majke i ubrzan život ???

Juče se pojavio čalnak u časopisu o štetnosti jednokratnih pelenica (http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/jedna-pelena-50-hemikalija/72286)... Kao krajni zaključak je donet da treba pooštriti kontrole i smanjiti broj hemikalija u pelenama kako bi moderne majke koje žive ubrzanim životom mogle bezbednije da ih koriste...
E sad, hmm...
"Današnje mame žive užurbanim načinom života i onda nemamo vremena za ...."
To je slogan koji nam se jako češto nameće kako bi nam prodali svakojake proizvode koji nam pomažu da budemo brzi i sve stižemo. Konkretno jednokratne pelenice... jer eto danas majke pored brige o detetu, posla i kućnih obaveza zaista ne mogu da stignu još i da peru ribaju suše i peglaju... Huh, keže meni jedna žena: "Meni su pampers bili pravi spas..."
"Spas od čega?"- upitam je.
"Koristili smo platnene i odlepila sam od pranja i peglanja i onih plaštičnih švedskih što sve procuri..."
Očigledno da ovde imamo dva problema:
1. Nameće nam se strašan užurbani tempo života...
2. Zastrašeni smo pogrešnim informacijama o platnenim pelenama ili malo se zna o modernim platnenim pelenama.

Užurbani život, dakle...
Briga o detetu je nešto što nas zaista u potpunosti zaokupira, kad jede i šta, kad spava, zašto ga boli stomačić, zašto ne spava, zubići, šta je ispravno i najzdravije za njih...a onda i red u kući, ručak i ostalo...posao... ček sekund. Posao? Koliko vas je zaista zaposleno? Koliko vas je zapravo podobijalo otkaze ili vam jednostavno nije produžen ugovor za posao? Na žalost jako mali procenat majki može da se pohvali da ih čeka posao nakon porođaja. Ja sam se upravo odlučila da rodim jer sam bila bez stalnog posla pa sam rešila da je to najpametnije jer ću ostariti u zemlji Srbiji dok nađem stalni posao :( Pa i da vas čeka posao, ne vraćate se odmah već tek kad bebac ipak malo poraste (oko bebinog prvog rođendana). Nemojte dozvoliti da vas trpaju u kalupe ubrzanog života. To je sve nametnuto. Život je brz onoliko koliko vi dopustite da juri. Usporite malo, imate malo bebče, posvetite mu se u potpunosti jer jedino što je ovde brzo je njihovo odrastanje. Za tren oka izrašće svu garderobicu, prvi zubić, drugi, pa svi ostali,prohodati, potrčati, progovoriti i reći: "Mama, ja sam velika, nemoj mi govojiti da sam mala..." Kad se samo setim koliko puta sam ležala pored nje i gledala je dok spava, milovala je po sićušnim obrašćićima i malim tabančićima i nikud mi se tada nije žurilo...

A pelene? One su toliko jednostavne za upotrebu. Sada kada imate malo dete u kući vi strogo vodite računa o zdravom životu. Da prve papice budu bez konzervansa i aditiva, od neprskanog voća, da kremice, kupke i sapuni budu što prirodniji i nežniji, bez hemikalija...i onda pelene. Dve opcije: jednokratne koje sadrže hemikalije (a pri tome na kutiji od pelenica čak i ne piše ni koje...), ili platnene pelene bez hemikalija zdrave i perive. E sad, perive... tu je kvaka. Kao spas od pranja, uvek možemo reći da živimo užurbano, je li, pa eto, ipak jednokratne... eto zato reklame sadrže taj slogan, jer je tako lako sakriti se iza njega.
Realnost je sasvim drugačija. Mi nismo naše bake. Mi nemamo rebrastu dasku i domaći sapun za ribanje veša, mi imamo veš mašine i prašak za pranje (mada, nije loš taj bakin domaći sapun,skida sve fleke ;)). Mi ne kuvamo tetra pelene u velikim loncima na kuhinjskom šporetu dok nam se ceo stan uparava i miriše na domaći sapun, mi imamo veš mašinu na kojoj podešavamo temperaturu pranja, obrtaje, ispiranje, količinu vode...ma sve, čudo od tehnike. Mi ne prostiremo na štrik beskrajne nizove tetra pelenica koje nas posle čekaju da ih opeglamo, mi imamo male pelenice veličine kao jednokratne i možda dodatne uloške koji se lepo poređaju na manji štrik (a neke mame imaju i mašine za sušenje veša pa je sve očas posla gotovo) i što je najbitnije mi ne peglamo pelenice. Svakako stoji da posle korišćenja trebaju da se izvrnu kake u wc šolju i da se saperu sa blagim mlazom vode (i upiškane i ukakane), ali to vremenom postane toliko rutinski i brzo obavljeno, da prosto ne verujete kroz kakve muke su naše bake prolazile kad je sve tako jednostavno. Tetra pelene su tu valjda da nas podsećaju kako je nekad bilo i da nas zastrašuju. Materijali od kojih se sada prave moderne platnene pelenice su sve premekane i nežne, retko ostaju fleke na njima za razliku od tetri pa zato i ne trebaju da se iskuvavaju. One se peru na 60°C jer je to dovoljna temperatura da se unište svi mikroorganizmi koji se tu mogu naći. Za noć i za bebe koje više piške postoje specijalni materijali od kojih se prave ulošci koji bolje upijaju, a postoje i materijali, takozvani stay dry, koji odvlače vlagu tako da beba nije toliko mokra, što je isto zgodno za noć. Plastične švedske su isto daleka prošlost, sada imamo specijalno dizajnirane zaštitne gaćice od PUL materijala, vune, polara ili drugih vodonepropusnih materijala koji svi dozvoljavaju protok vazduha.
Cena platnenih pelenica računata na dugoročno bude više nego 7 puta manja od jednokratnih.
Ekološke su. Jenokratne su trenutno jako veliki zagađivači životne sredine sa obzirom da im je vek raspadanja procenjen i na 500 godina, ispuštaju zagađujuće materije, čak ni spaljivanje nije rešenje, a zauzimaju velika prostranstva. Na komunalnim deponijama one se nalaze na trećem mestu po količini odpada.
Definitivno su zdravije od jednokratnih, i čak se ni kremice ne moraju koristiti uz njih, jer je pojava ojeda u njima zaista retkost. Bebci se ranije odvikavaju od platnenih nego jednokratnih pelenica, jer pre budu svesni svojih fizioloških potreba.




Ne zaboravite, drage mame, vi ne živite ubrzanim životom. Čak i one mame koje čeka posao ne vraćaju se njemu odma već dok bebac malo poraste, a dotle možete postati profesionalac u izvrtanju kake u wc i sapiranju pelenice, jer sve ostalo radi mašina. Ono što definitivno dobijate ovim izborom je zadovoljstvo i sigurnost da ste pružili svom mališanu najzdravije. Saznanje da vam neće oko 7-8 plata otići na jednokratne pelenice. I naravno sve su one izuzetno mekane i lepih dezena ;)








A sad odoh sebi skuvati još jednu kafu pa lepo polako odoh na posao da šijem platnene pelenice i ostala čuda...