Thursday 25 October 2012

NAJČEŠĆI ARGUMENTI MAMA PROTIV PLATNENIH PELENICA (I KONTRA ARGUMENTI) ILI 12. NAJČEŠĆIH ZABLUDA VEZANO ZA PLATNENE PELENICE

Nemam vremena da ih perem, sušim, peglam... suviše je posla oko njih, a i ovako sam pretrpana obavezama oko deteta.
Ovo je ubedljivo najčešći argument mama, i mislim da je sasvim korektan (pogotovu ako je u pitanju prvo dete). Mali bebci su zaista celodnevna obaveza i ne retko se dešava da kada bebci konačno zaspu i mame odspavaju sa njima jer su iscrpljenje svim tim obavezama oko njih. Pomisao da vas dodatno čekaju i pelenice koje morate oprati, opeglati ... koliko li tura veša moram dnevno prati? Ali dajmo šansu paltneneim pelenicama. Možda ne morate početi da ih koristite od prvog dana. Prvo se upoznajte sa svojim bebcem, pa kad se uhodate u dnevne rutine počnite da koristite platnene pelenice i videćete da su vaši strahovi bili pogrešni i da pelenice ne iziskuju toliko truda i vremena koliko ste mislili. U međuvremenu pročitajte i ostatak teksta i pogledajte i druga argumenta (kontra argumenta).

Mislim da su jednokratne pelenice u potpunosti zdravstveno ispravne, jer bi u suprotnom njihova prodaja bila u potpunosti zabranjena.
Ukoliko je ovo vaš argument, imate veliki problem pred sobom. Niko neće brinuti o vašem detetu više nego vi sami. Vaša je dužnost kao majke da se informišete o stvarima koje koristite za svoje dete. Jednokratne pelenice su napravljene od papira i plastike i sadrže svakakve hemikalije u sebi (o čijoj štetnosti ima pregršt tekstova na netu). Što se tiče zabrane proizvodnje proizvoda koji nisu u potpunosti zdravstveno ispravni, uvek je moguće naći rupe u zakonu...Pogledaj oko sebe svakodnevno koristimo proizvode koji baš i nisu najzdraviji.

U jednokratnim pelenicama je bebina guza uvek suva, čak i kad je pelenica puna, dok je u platnenoj mokra čim se upiški, a meni je bitno da je mojoj bebi udobno.
Bitno je da je bebina guza suva, slažem se. Nikome ne bi prijalo da sedi u mokrom. Kada se beba upiški platnene pelenice se zamene (zato se i savetuje da beba u njima ne provede duže od 2-3 sata). Kada se beba upiški u jednokratne pelenice ona ne bude mokra. Mame često ne mogu da procene da li se beba upiškila ili ne, pa je ostave još malo. Jednokratne pelenice bi takođe trebalo da se menjaju na svaka 2-3 sata, a evo i zašto. To što je bebina guza suva ne znači da je zaštićena. Urin se sakuplja u unutrašnjost pelenice gde se pretvara u gel, međutim na samoj površini pelenica ostaju iritantne materije iz urina koje prouzrokuju ojed kod beba. Dakle, to što jednokratne pelenice daju osećaj suvoće ne mora da bude pozitivno. Menjajte pelenice na svakih 2-3 sata bez obzira koje koristili.

Ojed se javlja bez obzira koje pelenice koristila tako da se odlučujem za jednokratne, jer mislim da su podjednako zdrave.
Ojed je problem koji se upravo pojavio korišćenjm jednokratnih pelenica. Danas je već sasvim normalno da mame u korpu za kupovinu pored pelenica ubace i kremu protiv ojeda i Pavlovićevu...
Evo par rezultata istraživanja vezana za pelenski osip koji potvđuju prethodni iskaz:
Primer Istočne Nemačke - pelenski osip se povećao nakon rušenja Berlinskog zida, jer se porastom standarda povećala i potrošnja jednokratnih pelena u odnosu na platnene.
Podaci iz SAD: 1955 god. manje od 10% beba je imalo pelenski osip
1991 god. 78% beba je imalo pelenski osip
Dakle, procenat pelenskog osipa se povećava sa porastom upotrebe jednokratnih pelena. Osip se javlja kao alergijska reakcija na hemikalije u pelenicama, zbog manjka vazduha, više temperature i retkog menjanja pelenica jer roditeljima deluju suve.

Probala sam tetra/platnene pelenice i nisu mi se sviđele: beba je bila uvek mokra, a ja sam imala previše obaveza oko njih pa sam odustala.
Ovo je odgovor vredan poštovanja. Međutim, nemojte tako lako odustajati, ipak je u pitanju vaše dete. Nekad nije praktično odmah početi sa upotrebom platnenih pelenica. Upoznajte se sa svojim bebcem, steknite rutinu u svakodnevnom životu sa njim. Naučite da se izorganizujete u svojim dnevnim obavezama i videćete da će pelenice lako da se uklope u vaš život. Takođe pažljivo odaberite model koji će odgovarati vašim potrebama. Model sa džepom ima mnoštvo prednosti naspram modela sa ušivenim uloškom – lakše se peru, brže se suše, pa vam je samim tim potrebna i manja količina. Izaberite modele koji imaju zaštitu od propuštanja ili nađite dobre zaštitne gaćice...

Platnene pelenice su ekološke, ali ne verujem da jednokratne pelenice imaju baš toliko loš uticaj na prirodu, a pre svega ne verujem da bih išta promenila kad bih počela koristiti paltnene pelene kad svi ostali koriste jednokratne.
Ne, ne, ne... u potpunosti pogrešan stav. Da nisam čula da je neko ovo koristio kao argument. Sad ću sve da vam pojasnim.
Vreme razgradnje jednokratnih pelenica je oko 500 godina. Tokom razgradnje pelenica na deponijama u tlo se ispuštaju razne hemikalije između ostalog i dioksin koji je poznat kao kancerogen. Takođe sam sadržaj pelenica, mokraća i stolica, često sadrže žive stanice bolesti iz vakcina koje bebci dobijaju. Kontaminacija tla ovakvim supstancama mogu biti opasne ukoliko prodru u sisteme podzemnih voda... Naravno raciklaža ovog otpada je ne izvodljiva. Spaljivanje je jedino moguće rešenje, a i to se mora raditi u specijalnim insineratorima sa kontrolisanim izlaznim gasovima...
Evo i podataka koliko vi pojedinačno utičete na okolinu. U proseku bebci nose pelene 2,5 godine (u dve i po godine ima 912 dana). Prosečno bebe potroše oko 6 pelenica dnevno.
912 dana * 6 pelenica = 5472 pelenice.
Dakle cifra nije mala. Pored svega zauzimaju i ogromne prostore. Kod nas na žalost ne postoje podaci o odpadima, ali u svetu (gde ih ima) pelenice zauzimaju treće mesto po količini na komunalnim deponijama.
Razmislite malo o ovim podacima. Moderan svet u kome živimo nudi nam pregršt jednokratnih proizvoda koji i jesu problem. Sa jedne strane uprošćavaju nam svakodnevni život, ali količina otpada sve više raste, a reciklaža nije često moguća...

Većina mama koristi jednokratne pelene, pa ne vidim zašto bi mi drugačije.
Većina mama nije mama vašem detetu.

Jednokratne pelene su skupe, ali ni paltnene nisu jeftinije. Jednokratne kupiš iskoristiš i baciš, dakle jedini trošak je pri kupovini. Platnene pelenice moraju i da se peru, pa kad se uračuna i potrošena struja, voda i prašak dođe ti na isto.
Platnene pelene su mnogostruko jeftinije. Vratimo se na proračun iz predhodne stavke...
912 dana (2,5 godine)*6 pelenica (prosečna dnevna potrošnja pelenica)* 22 din (cena jednog komada jednokratne pelenice) = 120 384 din
120 384 din je novac koji potrošite za dve i po godine na jednokratne pelenice.
Hajmo sad da vidimo koliko se troši na platnene pelenice. Ukoliko perete svako veče treba vam oko 16 baby star pelenica (mada može i sa manje da se iskombinuje pošto se dosta brzo suše). Potrebne su vam dve veličine pelenica (jedna do godinu dana i druga veća do kraja nošenja pelenica).
(16 malih + 16 većih baby star platnenih pelenica)*600 din (cena pelenice po komadu) = 19 200 din
Platnene pelenice su više nego 6 puta jeftinije od jednokratnih.
Dodatni troškovi za jednokratne pelenice su kremice. Pri svakom menjanju jednokratne pelenice bebina guza se namaže kremom što nije slučaj kod paltnenih pelenica.
Dodatni troškovi kod platnenih pelenica su struja voda i prašak za pranje pelenica. Nemam podatke za ovo ali čisto sumnjam da cifra može dostići trošak pri korišćenju jednokratnih pelenica. Mi peremo kada je jeftina struja sa jako malom količinom praška i eko kuglom. Na ovaj način smo još dodatno smanjiili troškove. Ukoliko se uzme veća količina platnenih pelenica (ako se pere svako drugo veče preporučena količina je 24) možete opuštenije da raspoređujete pranje.
Dakle uz minimalan trud svaka mama može da uštedi.

Jedini način da se dođe do šivenih platnenih pelenica je naručivanjem preko interneta, a preko slika ne mogu da procenim kvalitet pa mi je suviše skupo da uzmem paket pelena, a da pri tome ne znam da li će mi odgovarati. Kada bi bilo u radnjama možda bih se pre odlučila.
Ispravan stav. Naručivanjem preko interneta često se ne zna šta dobijamo, dok u radnji možemo lično sve da vidimo i opipamo. Ipak, ne probati jer smo sumnjičavi nije rešenje. Raspitajte se da li možete naručiti na komad, u tom slučaju je rizik manji. Pokušajte naći nekog ko je već uzimao te pelenice i pitati za mišljenje, postoje mnogi forumi na tu tematiku. Ja lično nudim pelenice i na komad. Niste u obavezi da uzimate pakete.

Sad sam saznala za platnene pelenice, a moja beba već ima 9 meseci, pa je kasno da uzimam za njega, a nisam ni sigurna da li bi ih sad uopšte prihvatio.
Nikada nije kasno preći na platnene pelenice. Mnoga istraživanja potvrđuju da bebe koje nose platnene pelenice ranije ostavljaju pelenice pa se preporučuje da ih koriste u periodu ostavljanja pelenica.

Nisam znala da postoje šivene pelenice, a tradicionalno povijanje u tetra pelenice mi je izgledalo jako komplikovano.
Prednost platneneih pelenica nad tradicionalnim pelenicama i jeste u praktičnosti. Moderne platnene pelene su dizajnirane da oblikom podsećaju na jednokratne. Imaju i zaštitni sloj ušiven u pelenicu pa ne trebaju zaštitne gaćice. Jednostavno se postavljaju na bebinu guzu. Zapravo, imaju sve dobre osobine jednokratnih i tradicionalnog povijanja: jednostavne i praktične su za upotrebu, a sa druge strane zdravstveno su ispravne i ekološke.

Nikad nisam čula za tako nešto.
Evo sad jesi.

Saturday 20 October 2012

Lenini ježići

Malo je prošlo vremena od kako je nagradna igra završena.
Hanna je izvlačila ovako:


A Lena se igra se ježićima ovako: