Wednesday 13 June 2012

BABY STAR PLATNENE PELENICE


Ovo je paket od 10 pelenica koji sam upravo napravila za jednog dečaka, pa su i dezeni više muški. Ovo je veći paket koji ide od uzrasta od godinu dana pa do kraja nošenja pelenica.

OSOBINE: 

  • ZDRAVSTVENO ISPRAVNE – za razliku od jednokratnih koje su rađene od papira i plastike i gomile razno-raznih hemikalija (našla sam podatke po netu da su neke od ovih hemikalija kancerogene i izazivaju hormonske promene), platnene pelene su rađene od pamučnih materijala koje su prijatne i bezbedne za bebce. 
Pelenski osip je česta pojava kod beba koje koriste jednokratne pelenice iz razloga što roditelji često ostave duže bebe u ovim pelenicama misleći da im je guza suva. Koliko god pelenice dobro upijale tečnost ipak iritantne supstance iz urina ostaju na površini pelenica što izaziva ojed kod beba. Platnene i tetra pelene se češće menjaju pa je ojed kod platnenih pelenaša ujedno i mnogo manji. 
  • EKONOMIČNE - Platnene pelene su ekonomične što je još jedan dobar razlog da se roditelji odluče za njenu upotrebu. Samim tim što su perive dovoljno vam je oko dvadesetak komada platnenih pelenica do kraja nošenja pelena. Jednokratnih je potrebno mnogo više. Evo i proste računice: dete u proseku nosi jednokratne pelene oko 2.5 godine što je ukupno 912 dana, a dnevno potroši u proseku 6 pelenica to je ukupno 5472 pelenice. Kada na ovu računicu dodamo i cene pelenica dobićemo da smo uštedeli najmanje četri puta korišćenjem platnenih pelenica. 
  • Još jedan bitan faktor je i UTICAJ NA ŽIVOTNU SREDINU. Jednokratnim pelenicama je potrebno oko 500 godina da se razlože u prirodi, ako na to dodamo i plastične kese u koje ih svaka mama brižno upakuje neke i u nekoliko kesa da ne smrde dok ne stignu do kontenera, dobijamo zagađivača koji ne samo da zauzima ogroman prostor, zamislite 5472 pelenice od samo jednog detera, već postaje i veoma opasan zagađivač, jer prilikom razlaganja u sredinu ispušta razne mešavine hemikalija, a takođe sam sadržaj pelenica, mokraća i stolica, često sadrže žive stanice bolesti iz vakcina koje bebci dobijaju. 
Kod nas na žalošt ne postoje ovakvi podaci, ali prema podacima iz sveta jednokratne pelenice zauzimaju treće mesto po količini otpada na deponijama. Ovo je stoga dovoljan razlog da se zapitate da li vaš izbor vrste pelenica koje koristite zaista ima uticaja na životnu sredinu.
  • Platnene pelene su bolje i od tetra pelenica jer njih nije potrebno izkuvavati niti peglati, a što je najbitnije praktične su. Lako se stavljaju poput jednokratnih. Zapravo platnene pelenice imaju sve dobre osobine jednokratnih i tetra pelena. Praktične su kao jednokratne, a zdrave, ekološke i ekonomične poput tetra pelenica. 
  • LEPE SU - sa dečijim dezenima.
  • Rađene su od pamučnih materijala - flanela i frotira; i polu nepropusnog sloja - ova tkanina omogućava koži beba da diše, jer propušta vazduh, a tečnost propušta posle dva - tri sata. Predlaže se da se platnene pelenice svakako menjaju svaka dva sata.
  • Pelenice imaju gumiranu ivicu da lepo prianjaju uz nogu i guzu beba i takodje imaju i gumiranu unutrašnjost pelenice kako bi se pojačala zaštita od curenja sadržaja pelenica.
  • Ove pelenice se zakopčavaju uz pomoć čičak trake i svaka pelenica ima dve pozicije za podešavanje veličine. Pelenice imaju posebnu  džep zaštitu čičak trake prilikom pranja da se ne bi lepile pelenice.
  • Uz svaku pelenicu ima dva uloška koja se ubacuju unutar džepa. Sistem džepa je jako praktičan jer je na taj način uložak savršeno fiksiran i takođe je lako regulisati količinu uložaka. Za male bebe je praktično dva uloška tokom perioda nošenja širokog povoja, dok je kasnije dovoljan jedan. Ovaj model se veoma brzo suši iz razloga što se uložci i sama pelenica suše odvojeno što znatno smanjuje vreme sušenja. Ukoliko se nađete u situaciji da niste oprali /osušili uložak na vreme uvek možete da ubacite u džep i običnu tetra pelenicu,

  • Podloga za presvlačenje se dobija na poklon kada se naruči 10 ili više komada pelenica.

Monday 11 June 2012


INTERVJU U CASUAL MAGAZINE


Nedavno je objavljen intervju sa mnom u on line časopisu Casual Magazine...
Link za časopis:
Intervju:

ZA ZDRAVO DETINJSTVO - PLATNENE PELENE

Datum objavljivanja subota, 09 jun 2012
Hanna je devojčica koja je uvek nasmejana, nosi ljubičaste platnene pelene i obožava da ide u šetnju dok je mama ili tata nosaju u Mei Tai marami...
Njena mama je po struci inženjer zaštite životne sredine, koja, osim što brine o sredini u kojoj živi, prvenstveno brine o zdravlju svoje devojčice, ali poput većine mama ne želi da se odrekne praktičnosti koju nam pruža 21. vek. Stoga je jednom, dok je Hanna spavala, došla na ideju da svoju bebu poštedi sintetičkih vlakana i hemikalija za bolje upijanje, pa je napravila platnenu pelenu. Hanna je bila oduševljena, jer nova pelena koju joj je mama stavila, omogućavala je njenoj koži da diše, a bila je i jako lepa, pa je čak i njena urođena potreba za ulepšavanjem bila zadovoljena. „Mama ti si genije, želim da sve moje drugarice imaju ovakve pelenice“ pomislila je Hanna, a naglas je rekla jedno glasno „Buu buuu“. Mama je shvatila poruku, i svoju umešnost počela je da deli sa drugim mamama.

Pitali smo Mariju Asodi, Haninu mamu odakle je potekla ideja za platnenim pelenama, jer one nisu uobičajen proizvod na našem tržištu.


Za platnene pelenice sam prvi put čula tokom trudnoće u školici za trudnice od Mirjane koja nam je držala časove za pripremu za porođaj i za sve što nas kasnije čeka sa bebama. Nakon toga sam napravila malo istraživanje po internetu i na kraju sašila platnene pelenice za svoju ćerkicu. Kada sam videla koliko su praktične odlučila sam da počnem da ih pravim i za druge. Isto tako sam uradila i sa mei tai maramom za nošenje beba, odelcima i haljinicama. Prvo sam napravila Hanni, a posle za druge, i tako je krenula proizvodnja dečje odeće. Zapravo, pomalo sam bila razočarana nekim proizvodima, posebno odećom koja je izgledala preslatko samo na policama radnje, a na detetu nepraktično, i to je jedan od razloga zbog kojeg sam počela.
platnene-pelene

Prema anketama, roditelji koji su se odlučili za platnene pelene kao najvažniji razlog navode zdravlje svog deteta. U čemu je tajna platnenih pelena?

Informisanost mama o svemu vezano za bebe i decu je na pohvalnom nivou. Postoje časopisi, školice za trudnice, internet stranice, blogovi i forumi koji se bave tematikama beba i dece i između ostalog i platnenim pelenicama.
Platnene pelenice su šivene pelene koje oblikom podsećaju na jednokratne pelenice, a rađene su od nežnih pamučnih materijal prijatnih za bebinu kožu. Ovakve pelenice su visoko iznad jednokratnih sa zdravstvenog, ekonomičnog i ekološkog gledišta, a takođe su bolje i od tradicionalnih tetra pelena sa aspekta praktičnosti. Postoji mnogo modela platnenih pelenica: sa univerzalnom veličinom-moguće je podešavati veličinu pomoću drikera; u dve ili tri veličine; sa džepom ili sa ušivenim uloškom; sa drikerima ili sa čičak trakom...

Ja konkretno pravim modele sa čičak trakom, drikerima i dugmadima, sa džepom u tri veličine i sa mogućnošću podešavanja veličina. Lično mislim da je model sa džepom najpraktičniji, jer postoji mogućnost da se stavi više ili manje uložaka. Na primer, veoma je praktično za vreme nošenja širokog povoja, jer je moguće ubaciti unutar dodatni uložak. Naravno i u drugim modelima je moguće dodati uložak jednostavno ga postavljajući unutra, a kod nekih modela postoji i mogućnost da se dodatni ulošci fiksiraju. Ipak ubacivanjem uloška u džep sigurni ste da se on neće pomerati, a na mojim modelima pelenica postoji još i dodatna zaštita na unutrašnjem sloju od curenja unutrašnjosti pelenica. Još jedna prednost ovog modela je brzina sušenja. Pelenice i uložci se suše odvojeno što znatno utiče na brzinu sušenja i naravno kod ovakvih pelenica uvek možete kao uložak da ubacite i običnu tetra pelenicu ukoliko vam se ulošci ne osuše na vreme.

Za model sa čičak trakom sam se potrudila da nađem što otporniju traku tako da budu otporne na svakodnevno pranje i poneko iskuvavanje. Ovi modeli imaju specijalnu zaštitu čičak trake kako se ne bi slepljivala sa ostalim stvarima u mašini tokom pranja. Model sa drikerima je trenutno u pripremnoj fazi. Pelenice pravim u zanimljivim šarenim dečijim dezenima i sa ušivenim vodonepropusnim slojem tako da nije neophodno nositi uz njih zaštitne gaćice. Možete da vidite i slike nekih modela na Facebooku.
Ove pelenice su zaista preslatke. Koje su njene prednosti naspram jednokratnih? Pomenula si da su ekonomične, zdrastveno ispravne i ekološke.

Da, ima nekoliko prednosti. Sa zdravstvenog aspekta ove pelenice kao i tetra pelene u potpunosti su ispravne, dok jednokratne pelenice sadrže razne hemikalije, plastiku i papir. Po internetu postoji mnogo tekstova o štetnosti jednokratnih pelena gde navode da su neke supstance koje ulaze u njen sastav kancerogene, izazivaju hormonske promene i sterilitet. Takođe je čest slučaj ojeda prilikom korišćenja jednokratnih pelena iz razloga što roditelji često ostave duže bebe u ovim pelenicama misleći da im je guza suva. Koliko god pelene dobro upijale tečnost ipak iritantne supstance iz urina ostaju na površini pelene što izaziva ojed kod beba. Platnene i tetra pelene se češće menjaju pa je ojed kod platnenih pelenaša ujedno i mnogo manji.

Platnene pelene su ekonomične što je još jedan dobar razlog da se roditelji odluče za njenu upotrebu. Samim tim što su perive dovoljno vam je oko dvadesetak komada platnenih pelenica do kraja nošenja pelena. Jednokratnih je potrebno mnogo više.
mei-tai

Evo i proste računice: dete u proseku nosi jednokratne pelene oko 2.5 godine što je ukupno 912 dana, a dnevno potroši u proseku 6 pelenica to je ukupno 5472 pelenice. Kada na ovu računicu dodamo i cene pelenica dobićemo da smo uštedeli najmanje četri puta korišćenjem platnenih pelenica. Naravno tu je i uticaj na životnu sredinu. Jednokratnim pelenama je potrebno oko 500 godina da se razlože u prirodi, ako na to dodamo i plastične kese u koje ih svaka mama brižno upakuje neke i u nekoliko kesa da ne smrde dok ne stignu do kontenera, dobijamo zagađivača koji ne samo da zauzima ogroman prostor, zamislite 5472 pelene od samo jednog detera, već postaje i veoma opasan zagađivač, jer prilikom razlaganja u sredinu ispušta razne mešavine hemikalija, a takođe sam sadržaj pelenica, mokraća i stolica, često sadrže žive stanice bolesti iz vakcina koje bebci dobijaju.

Kod nas na žalošt ne postoje ovakvi podaci, ali prema podacima iz sveta jednokratne pelene zauzimaju treće mesto po količini otpada na deponijama. Ovo je stoga dovoljan razlog da se zapitate da li vaš izbor vrste pelena koje koristite zaista ima uticaja na životnu sredinu.

Platnene pelene su bolje i od tetra pelenica jer njih nije potrebno iskuvavati niti peglati, a što je najbitnije praktične su. Lako se stavljaju poput jednokratnih. Zapravo platnene pelenice imaju sve dobre osobine jednokratnih i tetra pelena. Praktične su kao jednokratne, a zdrave, ekološke i ekonomične poput tetra pelenica.
Imaš i grupu na Facebook-u. Kako ona funkcioniše?
Ovu grupu sam oformila kako bih se bolje predstavila mamama. Ovde stavljam svoje proizvode i članovi mogu da vide, pitaju, naručuju ili daju neke svoje predloge. Pored pelenica pravim i mei tai marame za nošenje beba, zanimljive paketiće za bebe i mame i razne odevne predmete.Trudim se da moji proizvodi budu vrhunskog kvaliteta, a pri tome sa pristupačnim cenama. Grupa se polako pretvara u malu krojačku interaktivnu radnjicu. U početku sam samo ja kačila svoje ideje, a sada već dobijam i zanimljive ideje od mama članica grupe.
Tokom razgovora pomenula si brigu o životnoj sredini. Imaš i jednu zanimljivu ekološku akciju.

Da, to je Velika letnja reciklaža. Pošto već godinama unazad šijem, nakupilo mi se puno ostataka od krojenja. Ovi komadići nisu dovoljno veliki da bih sebi sašila nešto, ali su dovoljni za neki dečiji odevni predmet ili mogu da se iskombinuju. Uslikala sam veći deo svojih krpica označila ih brojevima i okačila u svoju grupu. Pored slika materijala stavila sam i nešto slika zanimljivih dečijih modela koji mogu mamama da posluže kao inspiracija. Dakle ideja je sledeća: prvo se izabere materijal, pa pošalje slika, link ili opis odevnog predmeta i veličina modela. Takođe sam dodala i posebnu pogodnost, a to je da sami naručioci biraju cenu koju su spremni da plate. Za sada ova akcija lepo funkcioniše i već imam nekoliko narudžba. Na ovaj način mame mogu svojoj deci same da dizajniraju savršen i originalni odevni predmet po prihvatljivoj ceni.

Pored Facebook grupe imaš i blog Eko-mama. Šta je njena ideja?
Blog Eko mama je više ličnijeg karaktera. Pošto sam po struci inženjer zaštite životne sredine, koji trenutno ne radi u struci, ovaj blog predstavlja neki vid sakupljanja ekoloških ideja i saveta, a pri tome sam i roditelj tako da ovo predstavlja sklop svega što mi je važno i što volim. Za sad je ovaj blog tek na početku svog rada i na njemu se mogu naći praktični saveti za roditelje kojima je bitno da im dete odrasta u ekološki zdravoj sredini. Možda bi se moglo nazvati i kao ekološki savetnik za roditelje.
Iako kod nas još uvek nisu ušle u širu upotrebu, platnene pelene apsolutni su hit u svetu. U Holivudu se čuvanje malih bogatih zvezda ne može ni zamisliti bez upotrebe platnenih pelena u svrhu zaztite zdravlja. U Africi se koriste jer se njihovom upotrebom štedi novac. Važno je da uvek imate na umu da korišćenjem platnenih pelena pokazujete koliko cenite zdravlje svog deteta a da istovremeno štedite novac. Prelepo je znati da istovremeno postižete oba cilja.

Thursday 7 June 2012


MOJA NOVA MAŠINA




Ovo baš i nije ekološka priča.
Tako da neću da razglabam, ali drago mi je što je imam...
A sad odoh da nešto i zaradim sa njom da mogu da je odplatim :)