Wednesday 16 May 2012

ŠTA JE DOBRO ZA BEBU DOBRO JE I ZA MAMU


Marame za nošenje beba su fantastična stvar. Lakše je izaći u šetnju, skoknuti do radnje ili obaviti veliku kupovinu, jer su ruke uvek slobodne. Neki čak i kuvaju ručak i sređuju po stanu sa bebom u marami. Ja sam sa Hannom probala sling i mei tai maramu. Sling smo koristili u početku i priznajem tata je više nosao u njoj, ja se nisam najbolje snašla. Uvek smo podešavali dužinu pošto je tata krupniji pa nisam uspela da podesim lepo. Kasnije mi se nije svidelo što je sva težina na jedno rame, pa smo prešli na mei tai koji mi se pokazao kao odličan. Na ovoj marami težina se ravnomerno raspoređuje na leđa, ramena i kukove, a beba u njoj može da se nosi i na boku i leđima, a ne samo napred. Neki kažu da nije praktična, jer beba ne gleda napred, međutim na položaju na leđima ili sa boka beba ima sasvim lep vidokrug, a i u položaju napred može da gleda sa strane. Sling maramu smo dobili, a mei tai sam malo istraživala po internetu i na kraju napravila svoj model. Šijem ih i za prodaju, VIDI:
http://www.facebook.com/groups/velo.decijaoprema/
http://www.kupindo.com/Clan/popmaya/SpisakPredmeta
I tata i mama uživaju u nošenju Hanne, a pogotovu ona. Često i zaspe dok smo u šetnji.
Evo nekoliko zanimljivih podataka što sam našla vezano za nošenje beba koje preporučujem svim mamama da pročitaju. Deo teksta preuzet sa: http://www.dodoty.com/zasto-nositi-bebu.html
Činjenice i istraživanja:
  • Nošena deca su sretnija i manje plaču - 1986. godine, tim pedijatara u Montrealu objavio je rezultate istraživanja 99 parova majki i beba. Prva grupa roditelja dobila je nosiljke sa zadatkom da svakodnevno nose svoje bebe bar tri sata više nego inače. Majke su nosale bebe tokom dana bez obzira na njihovo stanje, dakle ne samo kao odgovor na njihov plač i nemir. Naspram ove grupe postojala je kontrolna grupa u kojoj majke nisu dobile nikakva specijalna uputstva vezane za nošenje beba. Nakon 6 nedelja, rezultati su bili sljedeći: bebe koje su dodatno nošene, plakale su i bile uznemirene za 43 % manje nego bebe iz kontrolne grupe. Antropolozi koji putuju svetom istražujući običaje o negovanju beba u drugim kulturama, složili su se da, u kulturama u kojima je nošenje dece uobičajeno, deca manje plaču. U zapadnim kulturama, trajanje bebinog plača meri se satima, a u drugim kulturama meri se minutama. Nametnuto nam je verovanje da je normalno da bebe često i puno plaču, dok u drugim kulturama to nije normama prihvaćeno. 
  • Nošenje ublažava grčeve kod beba - uspravan položaj i stalno kretanje lagano masira bebin trbušćić te poboljšava probavu i umanjuje grčeve kod novorođenčeta. 
  • Nošenje je dobro za bebinu probavu - Bebi koja ne oseća ili ne vidi osobu koja se brine za nju kroz centralni nervni sistem cirkuliše više hormona stresa, sto uzrokuje plač. Stres iritira nezreli probavni sustav uzrokujući bljuckanje, grčeve i povećava pelenski osip. Dodir i pažnja imaju pozitivan utjecaj na probavni sustav. Stoga je dobro bebu nositi i dati joj do znanja da je u rukama osobe koja se za nju brine fizički i emocionalno. 
  • Poboljšava tonus mišića i motoriku - Beba se rađa u stanju fiziološke savijenosti. Ona je doslovce savijena u lopticu i uopšte se ne oseća ugodno ako je pokušate ispraviti. Pokret stimuliše bebinu sposobnost da se iz ove loptice ispravi. Sam čin nošenja bebe pomaže joj da se izvuče iz tog položaja. Bebe nošene kroz duže periode sklonija su razvoju dobre muskulature vrata i tela. 
  • Nošenje je dobro za kukove – Pravilno nošenje u mei tai nosiljkama podstiče razvoj dubljih zglobnih čašica kuka. 
  • Nošenje pozitivno utječe na psihički razvoj djeteta - Dr. Huzniker je u studiji iz 1986.god. ispitivao efekte na deci koja su nošena 3 ili više sati dnevno te je dokazao da tako nošena deca provode mnogo više vremena u stanju tihe budnosti svijesti-stanja u kojem intenzivno uče. To je oblik ponašanja u kojem je novorođenče najzadovoljnije i najsposobnije za interakciju s okolinom. Može se nazvati optimalnim oblikom učenja za bebu. Naučnici izveštavaju kako nošene bebe pokazuju povećanu vidnu i slušnu budnost. Uočite kako majka i beba namjeste lica da bi postigli vizualno optimalnu interakcijsku ravninu. Ljudsko lice je, osobito u ovom položaju, jak stimulator za međusobno povezivanje. U položaju kengura, beba ima pogled na okolinu u krugu od 180 stupnjeva i u mogućnosti je imati pregled nad svojim svijetom. Ona uči birati, odabirajući pritom ono što želi gledati, a isključujući ono što ne želi. Ova mogućnost biranja podstiče učenje. Nošena beba puno nauči u rukama zaposlenog negovatelja. Beba koja se nosi kroz duži period tokom dana ili je u mirnom budnom stanju ili u laganom ili dubokom snu, vrlo rijetko je rastresena. Dok je nošeno, detetova se osjetila maksimalno stimuliraju, u mogućnosti je vidjeti svijet iz vaše perspektive, što je potpuno drugačije od monotonosti koju vidi iz krevetića ili kolica 
  • Emocionalni razvoj - Nošena deca puno brže razviju osjećaj sigurnosti i povjerenja u roditelja (nosača). Budući da je takav osjećaj razvijen puno ranije nego kod ostale djece, poverenje u najbliže, u roditelje, jednostavno se i lako pretvara u samopouzdanje i svesnost o vlastitim mogućnostima. Dokazano je da nošena djeca ranije stječu samopouzdanje i manje su ovisna u odnosu na djecu koja nisu nošena. 
  • Nošene bebe više uče - Iskustva iz okoline stimuliraju živce u grananju i povezivanju s ostalim živcima, što pomaže rastu i razvoju mozga. Razvijajućem mozgu novorođenčeta nošenje pomaže u pravilnom povezivanju. Budući da je beba intimno uključena u majčin i očev svet, ona je izložena i učestvuje u okolnim stimulacijama koje majka izabere, a zaštićena je od onih stimulacija koje napadaju ili opterećuju njezin razvijajući živčani sistem. Beba toliko blisko učestvuje u onome što majka radi da njezin razvijajući mozak pohranjuje bezbroj iskustava koje nazivamo obrascima ponašanja. Na ova iskustva možemo gledati kao na tisuće malih kratkotrajnih filmova pohranjenih u bebinoj neurološkoj knjižnici, a koje će ona ponovo gledati kad bude izložena sličnoj situaciji. To će je podsjećati na stvaranje originalnog ”filma”. Beba koja se nosi dok roditelj, npr. pere suđe, miriše, vidi i duboko doživljava svijet odraslih. Beba je više izložena i uključena u ono što se oko nje događa. U rukama zaposlene osobe, ona puno uči. 
  • Nošenje podstiče razvoj govora – nošene bebe okružene su raznim zvučnim i vizualim osećajima pa se i same osećaju uključene u razgovore. Bebe uče da slušaju i da polako "uskaču" u razgovore odraslih baš kao da su deo njih. Normalni zvukovi okoline, kao što su zvukovi svakodnevnih aktivnosti, mogu biti korisni za učenje, a mogu i uznemiriti novorođenče. Ako je beba sama, zvukovi mogu biti zastrašujući. Ako je beba nošena, ti isti zvukovi biće korisni za učenje. Kad je beba izložena nepoznatim zvukovima i iskustvima, majka filtrira spoznaje koje smatra neprikladnima za bebu, a daje znak da je sve u redu za one koje su dobre. 
  • Nošena deca lepše spavaju 
  • Poboljšava povezanost između roditelja i deteta - Beba vidi ono što vide majka ili otac, čuje ono što oni čuju i, na neki način, osjeća ono što oni osjećaju. Nošene bebe bolje opažaju roditeljska lica, ritmove hodanja i mirise. Beba bolje opaža i uči od suptilnih izraza lica, govora tijela, promena tonova glasa, načina disanja i emocija negovatelja. Roditelj će se puno češće obraćati bebi jer je ona stalno pred njim. Blizina povećava interakciju, a beba stalno može učiti što znači biti ljudsko biće. Nošene bebe blisko su povezane sa svetom roditelja jer stalno učestvuju u onome što rade majka ili otac. 
  • Nošenje je dobro za dojenje - Marame i slingovi omogučuju dojenje na zahtev, jer je beba direktno uz mamu. Dojenje je diskretno, uvijek dostupno, bez obzira na mjesto i vrijeme. 
  • Nošenje u nosiljci daje vam extra ruke - Sigurno ste kao roditelj iskusili trenutke kada ste istovremeno željeli da je vaša beba zbrinuta i zadovoljna, nošena i sretna, a i da obavite neke poslove po kući ili van nje. No to nije bilo moguće uskladiti. Ali uz nosiljke i to je moguće. Roditelj može istovremeno brinuti o bebi i o starijoj deci. 
  • Nošenjem se smanjuje stres kod majke - Bebin plač uzrokuje stres mnogim majkama, a pošto nošenje umanjuje plakanje beba onda je i stres kod majki umanjen. 

ZAŠTO NOSITI BEBU U MARAMI / SLING MARAMI / MEI TAI NOSILJCI, A NE U KLASIČNOM KENGURU?


Bolje za bebina ledja, noge i kukove
Bebina kičma smeštena je u neispravnom položaju u mnogim današnjim popularnim nosiljkama tzv. kengurima. Te nosiljke imaju uzak deo među nogicama i to prouzrokuje da noge vise i stvaraju preveliko opterećenje na bebinu kičmu, uzrokujući stanje nazvano spondilolisteza i ometa razvoj krivulja kičme. Isto tako stvara se i veliki pritisak na međunožje.
U Mei Tai nosiljkama bebina kičma je u zdravstveno ispravnom položaju jer nosiljke omogućuju pravilan položaj kukova i nogica. Noge ne vise i nema opterećenja kičme. Nosiljka zapravo oponaša vaše ruke tj. pridržavaju bebu kao da je nosite na rukama. Istraživanja su pokazala da se pravilnim nošenjem djeteta u marami, u tzv. položaju „žabice“, podstiče razvoj dubljih zglobnih čašica kuka.
Bolje za ledja roditelja
Sa konvencionalnim nosiljkama za djecu (nošenje spreda i otraga) težina se nosi na ramenima roditelja. Ovo stvara naprezanje vrata, ramena i donjeg dijela ledja. Sa slingom/ maramom/ mei tai nosiljkama stvar je drugačija jer je težina ravnomjerno raspoređena preko ramena, leđa i kukova. Kada se dete nosi na boku, roditelj ne mora izbacivati bok prema vani da bi se dete držalo u uspravnom položaju.             

Monday 14 May 2012

Neki raniji projekti

Hannine omiljene igračke


Nije sve dobro što je markirano i skupo. Deca ne znaju koliko to košta.
Hannine prve igračke koje su joj privukle pažnju (tj. predmeti koji postaju njene igračke) bili su kesa naduvana kao balon sa čvorom na kraju i plastična flašica sa malo riže u njoj da bi zveckala.

Umela je minute da se igra  sa njima. Kesa šuška, a flašica zveči, a obe zanimljivih oblika. Deci je ceo svet igračka i šta god im daš u ruke igrće se (sa nečim duže, a nečim kraće). Zato i veoma često čujem od svojih prijateljica da se deca igraju sa svime, a najmanje sa igračkama. Vremenom deca prate nas pa i ona žele da se igraju sa našim igračkama, pa tu dolazi do konflikta: "Makaze nisu igračka. . .", "Hanna NEE, kablove od računara", "NEE, nož, telefon, pec. . .", "Vrati daljinski.". . .
Napravila sam joj nekoliko igračaka u početku kad još nije imala (ja se zabrinula da dete nema sa čime da se igra). Ja i suprig joj nismo kupovali igračke sem jedne slikovnice i glodalica, a  stan nam je ipak prepun njima. Valjda je to neizbežan deo roditeljstva...




Hannina knjiga napravljena je od odpadaka materijala preostalih od ranijih krojenja. Unutra je ušiven celofan da bi šuškala. U početku nije bila oduševljena, ali kako postaje starija sve joj je draža.








Kravica se zove BOCKO, jer je na mađarskom tele boci, pa tako osta Bocko. Takođe je pravljen od odpadaka. Bockovo mesto je u krevetiću i svako veče spavaju zajedno.









Slikovnica sa životinjama je kombinacija papira, kartona i tekstila. Na internetu sam izabrala nekoliko slika za koje znam da će se dopasti Hanni (uglavnom sove i likovi životinja iz pesmice koju gledamo na youtube), odštampala ih i od njih napravila slikovnicu.



Pre nego što beba stigne obavezno se zid okreči u nežne boje i u visini krevetića izvuče dečija traka sa winnie the pooh dezenom, a one uglavnom dele zid na dve boje. Hanna to nema. Na orman pored krevetića smo nalepili drvo sa sovama. Vremenom smo morali da podignemo slike, jer im je Hanna polako dorasla i počela da ih čupa (nekad je tu bila još jedna sova, gusenica i bubice u travi. . .). Na zid pored kreveca zalepila sam joj reklamnu slikovnicu koju nam je poslao Pampers.

















Držač za kese prvenstveno nije bio namenjen za Hannu, ali pošto  je ispao tako simpatičan nemogu da joj ne dam da se igra  sa njim.




Za ovaj projekat vam je potrebna plastična flaša od 6l, nešto odpadaka materijala i jedna doza mašte.
Ovako su nam najlon kese uvek pri ruci i na jednom mestu. Naravno trudimo se da kad idemo u kupovinu ponesemo platnenu torbu ili najlon kesu koju već imamo da ne dovlačimo nove.

Saturday 12 May 2012

VELIKA LETNJA RECIKLAŽA

Imam previše materijala po stanu. Držim ih u velikom drvenom sanduku i zauzimaju mi i jedan deo ormana. Odlučili smo da sanduk prepustimo Hanninim igračkama, tako da moram naći drugo mesto za svoje krpice. Velik deo ovih materijala su sitna parčad koja su ostala od ranijih krojenja, ali opet dovoljno velika da se od njih sašije odevni predmet za dete ili bebče, ili da se iskombinuje jedno sa drugim i napravi nešto originalno. . .

Evo moje ideje:
Odlučila sam da sve recikliram. Okačiću slike svih materijala kojih želim da se “rešim”, dodaću pored njih u komentaru br. materijala i kratak opis šta bi moglo od njih da se napravi. Takođe ću okačiti i nešto modela odeće kao predlog za šivenje. Pošaljite mi i vi slike zanimljivih odelnih predmeta koje bi želeli da vam napravim ili vam se prosto samo dopada i mislite da bi se nekom drugom možda svidelo (u manjku sam sa idejama za odeću za dečake). Možete staviti linkove sa slikama u komentar ili mi poslati slike na mail ili u poruku (mail: pop.marija@gmail.com).
Postupak je sledeći:
  1. Izaberite materijal ili materijale od kojih želite da vam sašijem odelce.
  2. Izaberite model koji vam se dopada, pošaljite sliku, link, crtež, opis ako je kombinacija nekih modela. . .
  3. Ponudite cenu koju bi ste platili za taj odevni predmet. Minimalna cena koju prihvatam je 300 din.
Nadam se da vam se ideja dopada. Ovako smo spojili lepo i korisno: ja ću dobiti slobodnog prostora u stanu i nešto zaraditi, Hanna će dobiti sanduk za igračke (a onda ćemo ja i suprug, nadam se, dobiti slobodnog prostora ili manje nereda. . . samo još da je naučimo da je tamo mesto igračkama i da ona treba da ih skupi, a ne mama uvek.), a vi ćete dobiti fantastično originalno odelce.
Postaviću i tabelu sa veličinama da bi ste mogli tačno da izaberete veličinu modela.

Wednesday 9 May 2012

Kako biti ekološki roditelj

Roditelji su jedni od, pa ne najvećih, ali pri vrhu zagađivača.
KAKO? Evo ovako. . .
Moderne mame današnjice nemaju vremena za sve pa pribegavaju jednokratnim stvarima koje upravo i jesu problem cele priče.
Mekane super (ekstra super, sa pojačanim dejstvom) upijajuće pelene - jednokratne; vlažne maramice - jednokratne; podložci za presvlačenje beba - jednokratni. . . Čitava industrija plastike, papira i hemikalija da mame ne moraju da misle, da uštede vreme, a sve to radi komfornog i modernog života.
Savršene za bebu, mekane, mirisne, a odlične za mame - praktične i jednostavne za upotrebu. Međutim ovi proizvodi nisu savršeni ni za bebe (neki su kancerogeni, visoko toksični ili izazivaju genetske promene. . .), a nisu dobri ni za mame koje misle ekološki.
Evo nekoliko saveta kako biti ekološki roditelj:
  • Umesto jednokratnih pelenica koristite platnene pelenice koje se peru i tako uštedite novac i sačuvajte zdravlje deteta, a pri tom budite sigurni da vaš udeo u očuvanju životne sredine nije beznačajan (o tome ću kasnije). Platnene pelene su danas dostupne u modernim dizajnima. Njihov izgled i praktičnost su u rangu sa jednokratnim pelenama jedino što su ove perive, ekonomičnije, zdravije i ekološke. Ja sam svojoj ćerkici sašila paketić od 12 komada i veoma sam zadovoljna sa njima. Pravim ih i za prodaju, VIDI:  http://www.facebook.com/groups/velo.decijaoprema/

  • Umesto vlažnih maramica koristite mekanu krpicu pokvašenu vodom ili istuširajte dete posle kakanjca. Priznajem ovo je praktično samo kad ste kod kuće. Mi takođe kupujemo vlažne maramice, ali ih koristim jako retko isključivo kad nismo kod kuće. Ipak i ovakvom racionalnom upotrbom poboljšali ste budžet i smanjili izloženost bebine kože nepotrebnim mirišljavim hemikalijama.
  • Koristite višekratne podmetače (jedna strana vodootporna a druga pamučna) za presvlačenje beba umesto jednokratnih.
  • Koristite platnene višekratne uloške za grudi dok dojite, a ne jednokratne. Platnene su nežnije, perive i jednako praktične.
  • Smanjite količinu praška pri pranju veša. U školici za trudnice su nas savetovale da stavljamo u mašinu za veš sa bebinim stvarima samo 50 ml praška, čega se i dan danas pridržavam i začuđujuće ali sve je jednako čisto kao i sa tri puta većom dozom, tako da sam smanjila količinu praška i za ostali veš. Naravno kad je uflekano mora Vanish.
Ukoliko se setim još nečeg pametnog dodaću kasnije, a možete i vi dodati u komentarima. . .

Pozdrav svima

Hanna

Verovatno postoji već mnoštvo blogova ovog tipa, ali pokušaću biti originalnija...
Moja ćerkica je skoro napunila godinu dana i pokušavam da joj budem najbolja mama. Želim je naučiti da čuva prirodu, da misli svojom glavom, da uči kroz kreativne igre...a ja ću se potruditi da joj budem podrška u svemu...